Lasagna voor iedereen!

Lasagna!! Wie houdt er nu niet van lasagna? 
(En ja, ik blijf consequent lasagnA zeggen, dat is zo in't Italiaans en da klinkt veel mooier) 

Lasagna is zo wat hét ultieme feelgood, warme, gezellige, voldoening gevende comfort food. Altijd een beetje feest.
Zooo lekker dat ik het niet zo willen missen, niemand zou het moeten missen.


"Ooh lasagna, maar da's zoveel werk!"  

Nu hou ik niet van lang in de keuken staan. (Eerlijk gezegd kook ik zelfs ni zò graag, maar ik eet wel sùpergraag en da's een geweldige motivatie om toch telkens weer in de keuken te kruipen. Afin, dit slechts terzijde.) 
Dus, telkens ik tomatensaus maak, verdubbel ik op z'n minst de hoeveelheid, zodat we er minstens 3x van kunnen eten: ne keer pasta, pizza én lasagna. En met een beetje chance is er nog net genoeg over om er ook nog eens een soepke van te maken. Efficiënt koken: 1x koken en 3-4x vers eten. Woohoo!

Bij deze is het eerste tegenargument van tafel geveegd.


"Maar da's zo'n caloriebom!" / "Teveel koolhydraten!" / "Vegan?" / "En de gluten dan?"

Ja, bij ne klassieke lasagna is da inderdaad wel een punt. Maar voor alles is er een oplossing en het moet daarom niet minder lekker zijn. Integendeel. 

lasagna met ricotta
Er zijn vele alternatieven voor de pastavellen. Je kan ze vervangen door schijfjes courgette: helemaal koolhydraatarm en het maakt de lasagna nog sappiger. Aubergine of zoete aardappel is ook een optie. Zelf mis ik dan toch een beetje ne goeien beet van de pasta. Aangezien ik enkel tarwe probeer te vermijden en geen last heb van gluten, neem ik vaak volkoren speltpasta. Een beetje minder koolhydraten daarentegen is altijd een goed idee, zo vond ik tot mijn grote vreugde enige tijd terug pasta op basis van linzenmeel! Glutenvrij, koolhydraatarm én mijn elfke heeft er niks van gemerkt dus heeft ook zij eindelijk eens wat peulvruchten binnen. Yes!

Qua tomatensaus, wel, daar steekt ge gewoon in wat ge ook maar in huis hebt. Ik geef hier straks mijn snelle basis-saus mee, maar daar kan je eindeloos op variëren. 
Uiteraard komt er bij mij geen vlees aan te pas. Seitan- of tofugehakt of linzen zijn al eens plezant qua structuur of om er wat proteïnen aan toe te voegen.

Nu hebben we al laagjes, dat is natuurlijk het belangrijkste voor lasagna. Een goei bechamelleke (de smeuïge typische witte saus) maakt het wel af, maar voor wie dat een struikelblok is, om welke reden dan ook, zijn er voldoende andere mogelijkheden. Probeer eens wat ricotta te mengen met olijfolie en kruiden of leg enkele repen feta bovenop de lasagna. Maar ook zonder kaas wordt het lekker: maak een bechamel op basis van olijfolie iplv boter en amandel- of havermelk of gebruik gepureerde bloemkool! Was me dat een geweldige ontdekking! (Nog zo'n efficiënt koken-tip. Wanneer je bloemkool stoomt, hou dan een deel opzij, pureer die en vries het in, scheelt weer qua werk bij het maken van lasagna.) Kruid de puree net zoals een bechamel. Heerlijk!

 
Zo hebben we hier een recept waar iedereen van kan meesmullen. En ge moogt het gerust elke week maken. Tof he :)


Dit maak ik voor 2 personen, waarvan de tomatensaus dus voor minstens 2 gerechten.


Tomatensaus (Maak de dag voor je lasagna wil eten spaghetti, zo is de saus al op voorhand klaar)
  • 2 doosjes gepelde tomaten of passata
  • olijfolie
  • look naar smaak
  • 1 ui
  • 2 rode paprika's
  • oregano
  • peper en zout
  • voor wie een dikkere saus wil: 1 zoete aardappel
  • zoveel groenten als je zelf maar wil
Laat de gekneusde knoflook in de kookpot zijn smaak afgeven in olijfolie. Voeg er de ajuin aan toe en laat garen tot deze heerlijk ruiken. Strooi zout naar smaak erbij. Snij ondertussen de paprika's en doe ze samen met een flinke lepel oregano bij de ajuintjes. Doe het deksel op de pot. Op dit punt kan je de eventuele andere groenten er een voor een bijdoen. Laat alles rustig sudderen tot de groenten zacht zijn. Haal er de look uit, die heeft zijn werk gedaan. Enkel nog passata, peper en zout erin en een kwartier later is de saus klaar.


Bloemkool-bechamel
  • enkele dikke roosjes van een bloemkool 
  • olijfolie
  • peper en zout
  • nootmuskaat (voor de taalpuristen onder ons: nootmuskaat is het poeder verkregen door het raspen van de muskaatnoot, jaja)
  • eventueel kan je deze saus lopender maken door er voorzichtig beetje bij beetje amandelmelk bij te doen
Stoom de bloemkool en pureer hem samen met de rest.


Assemblage en een korstje:
  • olijfolie
  • tomatensaus
  • lasagnavellen op basis van (gele) linzen
  • bloemkool-bechamel
  • amandelmeel
  • edelgistvlokken (geven een licht kazig smaakje en vol B-vitaminnekes)
  • oregano
  • zout
Stel de lasagna samen door te beginnen met wat olijfolie in de schotel, en vervolgens 2 laagjes tomatensaus en lasagnavellen, dan 1/3 van de bloemkoolsaus, opnieuw tomatensaus, 'pasta', rode saus en bovenop de rest van de witte saus. Bestrooi deze met wat amandelmeel en/of edelgistvlokken, oregano, een snuifje zout en besprenkel het geheel met olijfolie. Zet 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°.  Hou u eventjes in voor da ge begint te  eten, want da gaat warm zijn. Heel warm. En lekker!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten