pure smaak

Een zoektocht naar gezonde en smakelijke voeding. Aantonen dat het haalbaar is om op dagelijkse basis, zelfs wanneer je niet veel tijd of zin hebt, nog iets lekkers en gezond op tafel te toveren. Herkennen wat eten met je lichaam doet en wanneer het je kan helpen. Inzien wat bij je past. Leren dat gezond eten leuk is, normaal is, een ontdekkingstocht, een nieuwe wereld die opengaat. Hoe vaak werd mij niet gevraagd: “Ai, geen vlees, geen suiker, geen zuivel… wat schiet er dan nog over?” Ik geloof dat ik nu meer gevarieerd eet dan ooit tevoren, dat ik meer groenten en granen heb leren kennen sinds ik vlees uit mijn dieet geschrapt heb. Zin om te experimenteren, te ontdekken. Zin om kennis te delen, om te genieten. Eten brengt mensen samen. Zin om te eten, opzoek gaan naar nieuwe smaken, kokkerellen, genieten van mijn eten en iedereen daarbij te betrekken.


Een evenwicht zoeken tussen gezond - haalbaar (qua tijd en kosten) - ecologisch bewust - verantwoord eten zonder aan smaak en genot in te boeten.

Tips voor de dagelijkse keuken. Hoe kook je elke dag vers en gezond.


Kook teveel
Maak een dubbele hoeveelheid saus, rijst of gestoomde groenten. Goed voor een portie in de diepvries wanneer je geen tijd hebt om een uur achter het fornuis te staan. Rijst en quinoa kan je makkelijk een week in de koelkast bewaren, bereide groenten 2 - 3 dagen.
Te lekker en toch niet meer genoeg over om er een tweede keer van te eten? Prop jezelf niet vol maar bewaar het voor de volgende dag. Restjes vormen vaak een goede basis voor een nieuw gerecht, kunnen omgetoverd worden tot soep of vervangen je boterhammen-lunch. 

Hou het simpel
Pure smaken hebben niet veel nodig. Je moet niet elke dag uitgebreid koken, 35 groenten en alle potten gebruiken. Herinner je je grootmoeder’s keuken: patatjes, groentjes en nog iets erbij. De Italiaanse keuken speelt ’t klaar om met een minimum aan ingrediënten een maximum aan smaak te toveren. Hou meer uitgebreide gerechten voor de dagen dat je meer tijd hebt en maak er teveel van.

Seizoensgebonden
Groenten van het seizoen hebben meer smaak en hebben dus ook minder smaakmakers nodig. Een simpele bereiding (stomen / een druppel olijfolie / een korreltje zout) kan de smaak al accentueren.  Wat in overvloed groeit, is goedkoper en dus ook goed voor je portemonnee.

Lokaal
Door lokale producten te kopen, steun je niet alleen boeren uit je buurt, het is vaak goed voor je portemonnee en er hangen ook gezondheidsvoordelen aan vast. Zo kan honing van lokale imkers de symptomen verlichten van hooikoorts of pollenallergie. De natuur biedt je wat je op dat moment nodig hebt, des te meer als het uit je eigen streek komt.

Groenteabonnement
Sommige initiatieven leveren groenten & fruit aan huis, al dan niet op wekelijkse basis. Daar bespaar je enorm veel tijd mee en vaak is er ook een ecologisch aspect aan verbonden: je krijgt (meer) seizoensgebonden producten en vaak ook van een boer in je buurt.

Voorraadkast
Behalve een voorraadje in de vriezer (zowel zelfgemaakt als diepvries-spinazie/ frambozen…), is het handig om altijd wat droge producten, blikken of glazen potten (linzen, kikkererwten, gezeefde tomaten,…)  in huis te hebben. Sommige groente kunnen wat langer bewaard worden zoals pompoen, zoete aardappel en uien.


Soms kan het lijken alsof je jezelf veel restricties oplegt, alsof een gezond dieet enkel bestaat uit wat je niet mag eten. Focus op wat je wel in overvloed mag eten. Ontdek de diversiteit. De kunst bestaat erin om je persoonlijke evenwicht te vinden. Zorg voor een goede basis en laat de ongezonde opties weg uit je dagelijkse eetpatroon. Je mag alles eten, met mate. Het kan helpen om op zo’n momenten aan de 80-20 regel te denken: 80% van de tijd eet je ’perfect gezond’, dat laat je de ruimte om al eens een uitzondering te maken. Je goed en gezond voelen is meer dan enkel het juiste eten. Stress omtrent eten kan veel van de gezonde aspecten teniet doen. Eten is ook een sociaal gebeuren, een traditie, je hoeft jezelf daar niet (volledig) voor af te sluiten. Dat wil niet zeggen dat je je verplicht moet voelen om vanuit een sociale druk toch maar alles mee te eten, je kiest zelf. Hoe meer bewust je je wordt van je voeding, hoe bewuster je je keuze kan maken. Je smaak verandert. Voor je het weet merk je dat je ’vieze goesting’ evolueert naar gezondere opties.
In alle eerlijkheid weten we wel wat ideaal is: geen (geraffineerde) suikers, geen chemische toevoegingen, niet te veel tarwe en/of gluten, weinig of geen dierlijke producten, lokaal en seizoensgebonden… We leven niet in een ideale wereld, er is zoveel voor handen, het is niet de bedoeling jezelf te straffen. Eet waar je je goed bij voelt (mentaal & fysiek). Het is ook ok om af en toe net niet aan voedingsregels te denken. Relax en geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten