Eten, niets zo plezant als eten! Een der grootste geneugten des levens.
Als kind was mijn eerste vraag ’s ochtends aan mama: wat eten we vanavond? Vooral warm eten, en snoepen natuurlijk. Hoorde ik een papiertje knisperen in de verte, sprong ik al recht: ‘mama, wat zijt ge aan't eten?’ Zij zei altijd (nog altijd eigenlijk) dat ze honger kreeg als ze mij zag eten, met zoveel smaak en goesting.
De simpele hartelijke keuken van mijn meter, ‘stoemp met droge sosissen’, de zomerse rijstsalade van mamie. Broccoli-koriander-elleboogjespasta van mama. Brood van peter en pistoletkes van opa. Bananenchips bij de buurvrouw en framboosjes plukken in de tuin. Zelfgedraaid roomijs en de geur van warme cake. Stiekem een vinger in het cakedeeg stoppen. Steeds op zoek naar nieuwe smaken, alles willen proeven. Je neus volgen in Italiaanse straatjes. Betoverd door geurige kruiden en specerijen. Ik herinner me mijn eerste echte couscous royale... Fantastisch!
Op mijn zestiende besloot ik vegetariër te worden vanuit het principiële idee dat je geen dieren moest doden maar ze met respect behandelen. Al gauw merkte ik de voordelen van vleesloos eten. Ik voelde me lichter en toch energiek. Sindsdien heb ik nog geen enkele reden gevonden om het wél te eten. Een nieuwe manier van kijken naar voeding. Voeding als medicijn, als hulpmiddel voor een betere gezondheid, meer energie, het verlichten van kwalen. Ayurveda, macrobiotiek, natuurvoeding, veganisme, Jan Dries, raw food, slow food… de interesse was gewekt, de zoektocht begonnen. Wat is nu het beste? Hoe blijf je gezond? Welk effect heeft voeding op je lichaam? En vooral: hoe kan je lekker eten?! Want laten we eerlijk zijn: eten is genieten.
Pas toen ik ging studeren, ben ik zelf beginnen koken. Uit pure noodzaak, uit drang naar lekker en betaalbaar eten. Aanvankelijk enkel eenpansgerechten met veel groenten en specerijen. De grote ommekeer gebeurde in den Teepot, een kleine natuurwinkel in hartje Brussel met een gigantisch assortiment. Een hele nieuwe wereld ging open! Honderden nieuwe smaken ontdekken. Écht brood, taarten zonder geraffineerde suiker en zuivelvrij, lékkere tofu…
Smaak is ongelofelijk belangrijk. Hoe puurder je eet, hoe fijner je gaat proeven. Een gestoomd broccoliroosje of een complexe currysaus. Smaakexplosies in je mond. Eten is meer dan enkel energie in je lichaam stoppen. Het is traditie, een sociaal gebeuren, samenkomen, delen, helen, voorbereiden, uitkijken, rusten, verlangen, herinneren, plannen, dromen. Genieten!
Mijn doel is je te inspireren, je het plezier te laten ontdekken van in de keuken staan, het
spannende wachten tot de oven open mag, het opsnuiven van heerlijke
geuren om dan je smaakpapillen te verwennen. Ongeacht welke voedingskundige regels je wil of moet volgen, er is lekkers voor iedereen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten