"Goed Zoet, bakken zonder suiker" van Nanne Hogeland, het absolute hoogtepunt in kookboeken het voorbije jaar! Heerlijke klassieke en originele zoete recepten zonder geraffineerde suiker, een aantal zonder tarwe en sommige zonder lactose. Feestelijk je vingers aflikken. Prachtig vormgegeven, een echt hebbeding, zou in elke keuken moeten staan!
Enkele voorbeelden: overheerlijke chocoladetaart, hazelnoottruffels, cheesecake met pit (op basis van cashew iplv kaas!), regenboogtaart, allerlei koekjes... Nog nooit heb ik op zo korte tijd zoveel recepten uit één boek uitgeprobeerd én opnieuw gemaakt.
Een aanrader voor al wie van lekker smullen houdt!
De Italiaanse keuken heeft me altijd kunnen bekoren. Nog steeds haal ik er mijn dagelijkse inspiratie uit. Als geen ander weet een Italiaanse mama met enkele eenvoudige ingrediënten verschillende hemelse gerechten uit haar pannen te toveren.
Er bestaan wellicht duizenden geweldige Italiaanse kookboeken dus probeer ik me te beperken tot enkele cruciale werken:
- "Il cucchiaio d'argento" (De zilveren lepel) oftewel de Italiaanse versie van "ons kookboek", hét basiswerk waar je alle klassiekers in terugvindt.
- "De klassieke Italiaanse keuken" van Marcella Hazan, door verschillende foodcritics aangeraden. Dit basiswerk is een herziene versie van haar twee vorige kookboeken. Sober maar stijlvol vormgegeven aan de hand van tekeningen.
- "Groenterecepten van Italiaanse osteria's", meer dan 700 Slow Food-gerechten uit de regionale keuken. Geen foto's en geen tekeningen maar heel handig en uitgebreid naslagwerk. De recepten staan ingedeeld per groente, voorafgegaan door uitleg over bv de verschillende soorten bieten, in welke streek ze welk ras gebruiken enz.
"Het moestuin kookboek" vond ik op een middagje neuzen in de boekenwinkel. Het biedt originele receptjes ingedeeld per seizoen. Een fijne inspiratiebron!
Vroeger had ik pakweg 3 standaardrecepten wanneer ik soep wou maken. In "Veel soeps" kom je onverwachte combinaties tegen en ook groenten waar ik niet direct wist wat ermee aan te vangen. Heel handig wanneer je een veel te groot groentepakket bestelt :)
Ik kende reeds de creatieve blog van Mme Zsazsa. Zodra het nieuws van dit tuin- & kookboek verscheen, wist ik dat ik het in huis moest halen. Het eerste deel gaat over de moestuin en het tweede hoe die lekkere groenten te verwerken. De perfecte combinatie prullen in de tuin (maar dan met verstand van zaken) en heerlijke gerechten, prachtig vormgegeven, vlot geschreven, mét handige lintjes en uitgebreid register om de recepten of weetjes vlug terug te vinden. (Details waar mijn neurotisch kantje ontzettend gelukkig van wordt!)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten