loempia in de pan (rijstvel, warm)

Gemotiveerd door de geslaagde springrolls, waren nu de loempia's aan de beurt. Het groente-assortiment was eerder beperkt in mijn frigo dus koos ik voor worteltjes, spinazie en rode paprika, gepimpt met verse gember, look en een vinaigrette van sesamolie, tamari (Japanse sojasaus op basis van tarwe) en ume-su (Japanse azijn van gepekelde umeboshi-pruimen). Mijn 'rolling skills' zijn nog verre van perfect, nog een beetje (veel) zoeken naar de juiste hoeveelheid vulling maar de korst was lekker krokant, de vulling sappig én ze vallen niet uiteen, da's toch ook al iets. Deze keer heb ik ze in een laagje sesamolie gebakken, dat duurt wat langer dan frituren eer ze een mooi kleurtje krijgen maar aangezien ik geen frituurpan heb... de test in de oven is voor een volgende keer. Vandaag serveerde ik de loempia's met ronde volle rijst en frisse komkommer.


9-10 stuks

3 geraspte wortels
halve flinterdun gesneden paprika (je kan hem evt mee raspen met de wortel)
2 handenvol spinazie
2 cm geraspte gember
2 teentjes look
sesamolie
1tl tamari (sojasaus)
1tl ume-su (azijn)

Verhit in een koekenpan wat sesamolie en laat er de gekneusde look en de gember hun smaak in afgeven. Bak de wortels en paprika met sojasaus en azijn. Na enkele minuten mag de spinazie erbij. Zet het vuur uit wanneer de spinazie geslonken is en haal de look er van tussen.  
Week rijstvel per vel in een diep bord gevuld met water, 20-30 seconden. Schep een dikke eetlepel groenten op het vel. Vouw het vel over de vulling zodat die ongeveer in de helft geplooid wordt, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder op. Leg elke gevouwen loempia op een bord zonder dat ze elkaar raken. Doe opnieuw sesamolie in de koekenpan, voldoende om de bodem te bedekken. Leg de rolletjes erin wanneer de olie warm is, let er opnieuw op dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Draai ze om zodat ze een krokant licht bruin kleurtje krijgen. Laat ze even uitlekken keukenpapier en serveer ze lekker warm. Smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten