groene bloemkool met pistache en basilicum


Gespannen wachtte ik deze lente op de eerste (betaalbare) bloemkolen. Je kan er alle kanten mee op: van puree tot gestoomd, als koolhydraat-vervanger in een alternatieve pizza of couscous, in een weelderige curry... De smaak laat zich gemakkelijk combineren.
Deze keer lag er een groene bloemkool te pronken in de groentewinkel. Hij inspireerde me tot dit groene receptje. Er is een heel licht smaakverschil tussen groene en witte bloemkool, echter niet zo opvallend, gebruik gerust een witte of een paarse!
Kolen en nootjes gaan goed samen, heb je geen pistache in huis, probeer dan wat geroosterde pijnboompitten of cashewnoten, voeg er dan wel wat zout bij. Vandaag stoomde de bloemkool boven de pasta, maar uiteindelijk was de pasta niet écht nodig in het gerecht. De hele bloemkool bleek wat te veel dus morgen hebben we alvast een lekkere lunch :)



1 (groene) bloemkool
handvol pistachenootjes (geroosterd en gezouten, zo hoef je minder/geen extra zout toe te voegen)
handvol basilicum blaadjes
zwarte peper
olijfolie
eventueel enkele kerstomaatjes
al dan niet met volkoren schelpjes-pasta





Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom hem gaar. (al dan niet boven de pasta, zet dan eerst de bloemkool op en na 5 minuten de pasta erin)
Spoel de basilicum, pel de pistachenootjes en snij ze in 2. Was de kerstomaatjes en halveer ze.
Meng alle ingrediënten in een slakom of breng alles samen op het bord. Werk in het laatste geval in laagjes: eerst een schep pasta, bloemkoolroosjes erover, een draai van de pepermolen, een flinke gulp olijfolie, de pistachenootjes en gescheurde basilicumblaadjes. Een paar kerstomaatjes voor een kleurig en sappig accentje hier en daar... Smakelijk!













Geen opmerkingen:

Een reactie posten